DANES BITKA ZA DRŽAVNI SVET: RUPERT GOLE, BOJAN KEKEC, BORUT NOVAK ALI ALOJZ KNAFELJ

| 20/11/2012

Danes, v sredo, 21. novembra, ob 12. uri, bo v prostorih Upraven enote Novo mesto potekalo tajno glasovanje elektorjev, s katerim bodo izvolili novega državnega svetnika, ki bo v državnem svetu predstavljal dolenjske občine. Kandidati so Rupert Gole, Bojan Kekec, Borut Novak in Alojz Knafelj. Volitev se bo udeležilo dvajset elektorjev, ki so jih za to vlogo izvolile dolenjske občine. Občine so tudi predlagale kandidate za državne svetnike.

Ruperta Golega so predlagale občine Mirna, Mokronog – Trebeln, Šentrupert in Trebnje. Bojana Kekca so predlagale občine Mirna Peč, Šentjernej in Škocjan. Alojza Knaflja je predlagala občina Straža, Boruta Novaka pa Mestna občina Novo mesto. Občine Dolenjske Toplice, Žužemberk in Šmarješke Toplice niso predlagale svojega kandidata.

Zmagovalca volitev je težko vnaprej napovedati. Volitve imajo en sam krog, izvoljen je tisti kandidat, ki dobi največje število glasov, se pravi relativno večino. Če bi gledali samo strankarsko pripadnost, potem ima največ možnosti Bojan Kekec. Šest elektorjev izmed dvajsetih so namreč občine izvolile na podlagi predloga SDS. Če je pomladna zaveza še močna bo Kekec dobil podporo še enega elektorja, ki ga je predlagala Nova Slovenija.Vendar to nikakor nujno ne zadostuje za zmago. Volitve so tajne, tako da so se v ozadju na javnosti netransparenten način lahko zgodile politične kupčije oziroma dogovori.

In kdo so elektorji? Mestna občina Novo mesto jih je glede na število prebivalcev določila osem: Ana Bilbija (predlagatelj: DeSUS), Miha Božič, Srečko Vovko (predlagatelja ZZD in LDS), Gregor Klemenčič, Anton Golob (SDS), Ika Habjan (SD), Alojz Turk (SLS) in Miloš Dular (SNS, RINMP, ŠL). Občina Šentjernej je imenovala dva elektorja, in sicer Jožeta Hrovata (SLS) in Aleša Medleta (SDS). Županova koalicija je v Straži predlagala in izvolila Dušana Krštinca. V Mirni Peči je bila na predlog SDS izvoljena Urška Špendal. V Mokronogu je bila izvoljena neodvisna svetnica Milica Korošec. V Trebnjem so bili izvoljeni trije elektorji. Na predlog SLS Bogomir Mlakar, na predlog SDS Nada Pepelnak in na predlog NSI Franc Kozlevčar. V Šentrupertu je bil na predlog tamkajšnje županove koalicije izvoljen Franc Bartolj, v Mirni Peter Smole (županova koalicija) in v Žužemberku Jože Šteingel prav tako na predlog tamkajšnje županove koalicije.

Oznake:

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.