ČUVAR IN LUBEJ V PREISKAVI ZARADI OBJAVE SPORNIH DOKUMENTOV SDS

| 26/02/2014

uros-lubejEno leto po tem, ko je policija pod pritiskom tedanjega ministra Gorenaka sprožila postopke proti Urošu Lubeju zaradi organiziranja vseslovenskih ljudskih vstaj, je okrajno državno tožilstvo v Novem mestu okrajnemu sodišču predlagalo, da zaradi objave nekaterih dokumentov stranke SDS opravijo posamezna preiskovalna dejanja zoper njega.

Uroš Lubej je namreč 5. februarja 2013 še kot novinar portala Čuvar.si objavil dokumente, ki so dokazovali, da so se člani stranke SDS znašli pod hudim pritiskom s strani vodstva stranke glede shoda SDS na Kongresnem trgu, ki je potekal na isti dan kot 3. vseslovenska ljudska vstaja. Dokumenti, ki jih je objavil Lubej, so namreč razkrili, da je Bojan Kekec, državni svetnik in predsednik mestnega odbora SDS od članov izvršilnega odbora zahteval, da zagotovi vsaj tri udeležence za strankarski shod in da mora na sestanek odbora vsakdo prinesti tudi poimenski seznam teh udeležencev. (Članek s spornimi dokumenti je dostopen na povezavi: http://cuvar.si/osupljivi-dokumenti-stranke-sds/)

Kot je pojasnil Lubej, je Novomeški Čuvar prejel in objavil različne dokumente, med drugim tudi elektronsko korespondenco med Bojanom Kekcem in člani izvršilnega odbora mestnega odbora SDS Novo mesto. Pri objavi dokumentov so bili nekaj časa vidni tudi e-naslovi lokalnih funkcionarjev SDS, ki veljajo za osebne podatke. „Objava je po naši presoji bila v javnem interesu, saj je razkrivala delovanje vladajoče stranke, ki je tedaj uradno trdila, da z organizacijo shoda nima nič. Takoj ko smo bili s strani informacijskega pooblaščenca opozorjeni, da je potrebno e-naslove anonimizirati, smo to tudi storili. Pojasnilo, da gre za funkcionarje stranke in da je navedba njihovih e-naslovov neposreden dokaz, da je korespondenca dejansko potekala na tej ravni, za informacijskega pooblaščenca ni bilo zadovoljivo. Njegove napotke smo zato takoj in v celoti upoštevali. Informacijski pooblaščenec je v tistem trenutku tudi ustavil postopek proti Čuvarju, tako da sem presenečen, da se postopki kljub temu nadaljujejo.“

Kot je znano, je 8 februarja 2013, na Kongresnem trgu potekal shod stranke SDS, ki se ga je udeležilo nekaj tisoč ljudi. Le nekaj ur kasneje je več kot 30.000 ljudi protestiralo proti celotni slovenski politični eliti in zahtevalo odstop tedanje Janševe vlade ter predčasne volitve.

V spornem e-sporočilu je Bojan Kekec pozval k čim večji udeležbi na shodu, zagotovil organiziran prevoz in pojasnil cilje tedanjega shoda. „Cilj je, da se nas zbere resnično veliko in da tudi mi pokažemo svojo organiziranost in moč. Prevoz bo organiziran, ker gre za prost dan, si rezervirajte termin. Na zborovanje pa pripeljite čim več svojih znancev in prijateljev. O nadaljnjih aktivnostih boste obveščeni,“ je bilo zapisano v sporočilu. „Glede na trenutne aktualne politične razmere moramo zagotoviti čim boljšo udeležbo. Napadi na predsednika JJ in celoten SDS se nadaljujejo in temu se lahko upremo le z množičnim odzivom.“

Uroš Lubej je bil sicer v preiskavi že kot aktivist gibanja vseslovenske ljudske vstaje, saj naj bi v nasprotju z zakonom organiziral 1. vseslovensko ljudsko vstajo 21. decembra 2012. Postopek je bil kasneje ustavljen. Pred vključitvijo v protestno gibanje je deloval kot preiskovalni novinar in urednik spletnega portala Novomeški Čuvar. Širša slovenska javnost ga je spoznala po razkritju in objavi sporne tajne koalicijske pogodbe med novomeškim županom Muhičem in predsednikov lokalne SLS Turkom, še bolj pa po objavi peticije o ljudski nezaupnici, ki jo je podpisalo prek 30.000 ljudi.

Rubrika: IZPOSTAVLJENO

Komentiranje je zaključeno.