ČLANI SRP: POZIV VLADI, DA NE USTRAHUJE

| 23/01/2013

slovenija-resnica-postenostČlani SRP so vladi RS posredovali novo javno pismo. V njej jo pozivajo, naj preneha z ustrahovanjem državljanov, protestnikovin civilne družbe. Pismo objavljamo v celoti:

“Člani skupine SRP, uvodoma poudarjamo, da smo za zakonitost v tej državi. Žal ugotavljamo, da temu ni tako. Ugotavljamo, da se ustrahovanja, represivnost in grožnje v različnih oblikah stopnjujejo, kar vnaša nemir in negotovost med državljani. Kot civilna iniciativa se ne spuščamo v analizo vseh možnih odklonov, se osredotočamo na represijo, ki je uporabljena v primeru protestnikov v Mariboru, na prvi mariborski vstaji. Ocenjujemo, da je v tem primeru uporaba sile, predvsem tako dolgo določen pripor v konkretnem primeru presegel normalnost posega v osebno svobodo. Menimo, da je bilo potrebno opraviti zaslišanja vseh oseb v postopku in jih čim prej izpustiti na prostosti najpozneje v treh dneh, potem pa voditi potreben postopek. Poseg v svobodo kot vrednoto je izredno in skrajnje sredstvo, ki ga je mogoče uporabiti le toliko časa kolikor je potrebno, da se zagotovijo dokazi za ugotavljanje odgovornosti vsakega posameznika. Mnenja smo, da ta postopek traja predolgo in predlagamo, da pristojni organ državnega zbora zadolžen za notranjo kontrolo ugotovi ali je postopek v tej zadevi voden v skladu s predpisi in nas ter slovensko javnost o tem obvesti. Potrebno bo ugotoviti (ne) odgovornost vseh udeležencev prijetja in (ne)zakonite obravnave priprtih.

Televizijski posnetki govorijo, da gre povečini za mlade ljudi in ni verjeti, da bi tako mladi ljudje bili do te stopnje nevarni, da jih je potrebo držati toliko časa v priporu, razen če to nekomu v tej državi posebej odgovarja! Mar ni to ,,discipliniranje,, ljudstva.

Zahtevati odgovornost od ,,organizatorjev” protestov KOKS (g.I. Koršiča), Uroša Lubeja, SVIZ, veteranskih organizacij in drugih ,,organizatorjev” je samo dolivanje olja na ogenj. Politična vprašanja se na tak način ne rešujejo, kljub temu, da ste v vladi zaskrbljeni za svojo usodo. Tudi mi smo, s to razliko, da nam gre za Slovenijo.

Opozarjamo tudi na druge ,,nedolžne” ukrepe MNZ kot je kaznovanje rektorja ljubljanske univerze in tajnice univerze?! Tako se začne, z ,,nedolžnimi” ukrepi, z majhnimi ,,nedolžnimi” ustrahovanji, ne ločevanjem ,,nedolžnega” od (ne)dolžnega.

Ustrahovanje novinarjev je tudi zaskrbljujoče. Kdo je naslednji po g. Karbi?

Tudi TV nastop in teatralna napoved ministra za notranje zadeve in ministra za pravosodje in javno upravo, da bodo ” ukrepali” zoper protestnike je nedopustna vrsta pritiska. Najbrž ni treba opozarjati državljane, da morajo spoštovati predpise. Ali je kdo opozoril ta dva ministra, da ni dopustno početi to kar sta počela?

To je samo del primerov prisotnih v državi, na katere opozarjamo.

Pozivamo tudi varuha človekovih pravic, da se vključi pri raziskavi omenjenih in drugih primerov, ki jih mora spremljati po uradni dolžnosti.

Nam gre za zakonitost v Sloveniji.”

Člani S (Slovenija ) R (resnica) P(poštenje): Janez Butara, Remzo Skenderović, Rudolf Krošl, Janez Muhvič, Ernest Breznikar, Franci Medle, Boris Pogačar, Rafko Križman, Mitja Teropšič, Stane Jarm, Jože Butara, Jože Ribič in Darko Kastelic.

Rubrika: IZPOSTAVLJENO, Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.