“AKT DRŽAVNEGA NASILJA NAD VSTAJNIKI”

| 05/02/2013

Na včerajšnje dogodke v Mariboru, ko je policija razgnala shod maribosrkih vstajnikov in aretirala dr. Franca Trčka, se je odzval tudi Protestni odbor Vseslovenske ljudske vstaje. Zapisali so:

“Protestni odbor Vseslovenske ljudske vstaje izraža globoko neodobravanja nad načinom, nad katerim je policija včeraj ravnala s protestniki pred in v stavbi mariborske občine. Prepričani smo, da policija tovrstne akcije izvaja na podlagi usmeritev policijskega ministra stranke SDS Vinka Gorenaka. Zato ta dejanja razumemo kot akt državnega nasilja nad državljankami in državljani, ki na legitimen način izražajo legitimne zahteve. Prav tako smo prepričani, da politična elita izrablja policiste za to, da se čim dlje obdrži na oblasti.

Policijsko ministrstvo skuša protestno gibanje izenačiti s kriminalno dejavnostjo. Pri tem je bila uporaba strokovnih prijemov nepotrebna oziroma vsaj pretirana. Prav tako je povsem nepotrebno legitimiranje in izrekanje visokih denarnih kazni protestnikom, ki se borijo za to, da se v Sloveniji končna korupcija in klientelizem, ki se je razlezla v vse pore slovenske družbe.

Še posebej obsojamo dejstvo, da se je policija po nepotrebnem spravila nad Franca Trčka. Gre za poskus zastraševanja vseh, ki ne le prek demonstracij, ampak tudi na druge načine izražajo zahteve državljank in državljanov. Franc Trček je namreč ne le na protestih, ampak tudi na odprtih tribunah in na druge javne načine izražal svoje legitimno nestrinjanje z oblastjo. Sila, ki so jo policisti uporabili nad njim in njegovo pridržanje, protestniki razumemo kot neposredno maščevanje policijskega ministra nad intelektualcem, ki je uresničeval ustavno pravico do svobode izražanja.

Včerajšnje dejanje je samo še eno dejanje v nizu vladnih ukrepov, s katerim skuša policijsko ministrstvo preprečiti legitimne proteste in shode.”

Protestniki ob tem sporočamo: Tovrstna dejanja nas ne bodo niti prestrašila niti ustavila. Nasprotno. Z vsakim dnem in z vsakim tovrstnim nasilnim državnim dejanjem ljudje dobivamo nove razloge za to, da gremo na ulice in trge, da izražamo nestrinjanje z vlado in s parlamentom in da se pri tem poslužujemo vseh svojih ustavnih pravic in dolžnosti, v ključno z državljansko nepokorščino.

Pri tem policistom sporočamo, da oni niso tarča ljudskega nezadovoljstva. Ker verjamemo, da imajo tudi policisti veliko razlogov za nezadovoljstvo nad politično elito, jih pozivamo, da se na kakršen koli način pridružijo protestnemu gibanju.”

slika

Rubrika: Zgodbe

Komentiranje je zaključeno.