16. SEJA OBČINSKEGA SVETA: POGOVOR ŽUPANA MUHIČA Z NOVINARJI

| 13/07/2012

Po koncu 16. seja je župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič na hitro pokramljaj z novinarji o aktualni temah. Objavljamo zapis pogovora.

G. župan, ali se čutite osebno odgovornega za propadel poskus športne dvorane Portoval?

Alojzij Muhič: Čutim se odgovornega. Ko pa analiziram postopke, ki smo jih peljali, ugotavljam, da so bili izpeljani pravilno. Vsi skupaj pozabljamo, da smo v recesiji in ne v konjunkturi. Recesija je tista – pa ne da se hočem izgovarjati – ki investitorjem ni dala možnosti, da bi vlagali v to športno dvorano.

Slišali ste komentarje glede izvrševanja proračuna. Predvsem, da se varčuje na najšibkejših.

Nisem pričakoval, da nas bo opozicija hvalila. Vendar tudi graje nisem pričakoval. Smatram, da smo veliko naredili. Iz pet milijonov minusa priti na redno likvidnost – to ni mačji kašelj. S tem sem zadovoljen.

Vendar so vam očitali, da varčujete na najbolj ranljivih skupinah, na primer v šolstvu. Ukinili ste učenje angleščine v 2. razredu. Ne pa tam, kjer bi dejansko morali varčevati.

To je pavšalna ocena. Vse porabnike proračuna smo pozvali, naj sami predlagajo, kje lahko varčujejo. Če so šolniki ocenili, da je učenje v 2. razredu nesmiselno, potem smo ta njihov predlog ukinili, vse ostalo pa smo ohranili. Poudarjam, da občina še vedno financira vse ostale dopolnilne dejavnosti, čeprav to ni njena zakonska obveznost. To je še vedno nadstandard. Zelo enostranska ocena, to, kar omenjate. Ne vem, na kakšen način bodo gospodje, ko bodo prevzeli oblast, lahko delali. Upam, da bom takrat svetnik, da bom lahko sam kritiziral take dogodke.

Še glede poročila nadzornega odbora o najemu prostorov za Razvojni izobraževalni center na Topliški ulici. Je nadzorni odbor pridobil vse dokumenta – nekateri svetniki trdijo, da nima vsega?

Z moje strani ni bilo nikomur nič prepovedano. Ne vem, kdo bi si lahko dovolil skrivati finančno dokumentacijo. Ne razumem teh očitkov. Nadzorni odbor je korektno opravil svoje delo. Očitki nadzornega odbora so upravičeni in mi ga bomo v celoti upoštevali.

Se strinjate s tem, da poročilo pregleda še računsko sodišče?

Se strinjam, glede tega nimam nobenih zadržkov.

Kako je z naložbo v Ratežu? Kdaj se bo končala? Kje se zapleta?

Naložba je v teku. Most je zgrajen. Je pa problem, ker ima ministrstvo za infrastrukturo in prostor pomanjkanje sredstev. To, kar se je do sedaj zgradilo, je financirala lokalna skupnost. Naložba bo končana do 31. 12. 2012.

Sredstev iz države torej niste dobili?

Ne.

Kolikšna je celotna vrednost projekta?

Projekt je vreden 1,2 milijona. Občina mora prispevati tretjino tega (komunala, javna razsvetljava …), drugo pa je stvar ministrstva. Imamo pogodbo, da bodo do leta 2013 poravnali vse obveznosti.

Župan, še nekaj vprašanj glede dvorane. Če bo občina dobila gradbeno dovoljenje – kakšne načrte imate? Ali boste s projektom nadaljevali v lastni režiji?

Ne, v lastni režiji dvorane ne bomo delali. To lahko odprto povem. To ne bo šlo. Najmanj polovico zneska mora zagotoviti soinvestitor. Drugo polovico lahko zagotovi občina. Računam na to, da bodo na voljo razpisi. Da bo država manj mačehovska, kot je bila do sedaj.

Kaj se bo zgodilo, če ne dobite gradbenega dovoljenja? Kaj če se ugotovi, da sosedje so stranke v postopku?

No, prepričan sem, da niso upravičeni, saj so parcele zelo oddaljene. Ne vem, od kje so našli te vplive. Prej bi rekel, da je nekdo sugeriral, da so to naredili.

Kako pa to, da projektanti, recimo, niso vedeli, da bi sosedje lahko bili faktor v celotni zgodbi?

To morate njih vprašati, tega ne vem.

Toda vsakdo, ki gradi, ve, da ima sosede in da so tu lahko vedno problemi …

Poglejte, celotno korespondenco imamo zbrano. Na ministrstvu so nam najprej napisali: priložite samo plačilo spremembe namembnosti. To je zadnji dokument, ki ga rabite za izdajo gradbenega dovoljenja. Na koncu pa dobimo še ta zahtevek.

Kdaj ste bili seznanjeni, da potrebujete soglasje sosedov?

Mislim, da je bilo to 16. junija letos. Takoj smo odreagirali, kontaktirali z njimi, dobili smo pisni odgovor, v katerem so postavili zahteve po odkupu zemljišč. Potem je upravna enota razpisala to, kar je razpisala.

Župan, ali menite, da bo dvorana, ki so jo projektirali, za 5.500 sedežev kdaj zgrajena? Je to realno? Bo projektna dokumentacija, za katero je občina porabila več kot 700 000 evrov, kdaj uresničena?

Projekt smo malce skrčili, prišli smo do vsote, ki je sprejemljiva. Ali bo uresničena ali ne, ne morem zagotovo reči.

To pomeni, da smo morda vrgli stran 700 000 evrov, če drugega ne?

Projekte bo potrebno uporabiti ali pa narediti ponovni razpis.

Še glede plačila kotizacije. Občinski svet je pred letom dni sprejel sklep, da morate s KZS skleniti aneks k pogodbi, v katerem bi se dogovorili, da Mestna občina Novo mesto ne bo rabila plačati 600 000 evrov kotizacije, v primeru, da odstopi od soorganizacije prvenstva. Ali ste ta sklep občinskega sveta uresničili?

Poglejte, vsa mesta, ki smo šla v soorganizacijo, so od KZS zahtevala, da spremeni osnovno pogodbo, ki od nas zahteva, da plačamo 600 000 evrov. Dejstvo je, da je KZS te naše zapisnike in naše zahteve vzela v vednost. To so nam sporočili. In da bodo pripravili ustrezne dokumente. Do tega pa ni prišlo.

Se pravi zaenkrat še nimamo zagotovila, da ne bo potrebno plačati celotnega zneska?

Do sedaj te zadeve še nimamo urejene. 25. julija se dobimo vsi skupaj.

Toda zakaj ste v javni izjavi rekli, da občina ne le, da ne bo plačala celotne kotizacije, ampak celo da bo dobila del denarja nazaj?

Ja, tak je naš zahtevek, videli pa bomo, kaj se bo zgodilo.

Oznake: ,

Rubrika: Diktafon

Komentiranje je zaključeno.